La indústria

 

La història

 

Primera etapa de la història: els tallers artesans. Durant els segles, la majoria de la població vivia al camp, dedicada a les activitats agrícoles. Les famílies elaboraven el que necessitaven. Els primers tallers eren domèstics i tenien pocs treballadors.

 

Segona etapa de la història: la indústria moderna. Al final del segle XVIII va aparèixer a Anglaterra les primeres fàbriques modernes. Les màquines, que utilitzaven noves fonts d’energia, van permetre que es fessin cadenes de producció on s’obtenien més quantitats de productes amb més qualitat i a un preu més baix.

Va aparèixer la revolució industrial quan les fàbriques es van situar a les ciutats i va fer que creixessin extraordinàriament. L’activitat industrial es va convertir en el principal element diferenciador entre les zones desenvolupades i les subdesenvolupades.

Tercera etapa de la història: l’actual revolució industrial. En les fàbriques actuals es fa servir l’alta tecnologia per això hi ha pocs treballadors però molt qualificats, les activitats les fan els robots.

Les relacions econòmiques entre els diferents llocs del món són molt intenses per això parlem d’una globalització econòmica. La indústria està orientada a les necessitats del consumidor.

 

 

Zones industrialitzades actuals

Les més industrialitzades del món són els Estats Units, el nord de Mèxic, la Unió Europea, l’Índia, el Japó, la Xina, els quatre dragons asiàtics i Austràlia.

 

La indústria en els països desenvolupats

La majoria de les grans empreses industrials del món pertanyen a països desenvolupats. Moltes d’aquestes empreses són multinacionals. La deslocalització, no afecta a totes les industries ni totes les tasques de procés de producció.

Pel que fa a les indústries, als països desenvolupats s’hi mantenen més estratègiques. Els països desenvolupats reserven les tasques de direcció i continuen sent els centres d’innovació.

Als països tradicionalment industrials la població treballa en el sector industrial disminueix. Els avenços tecnològics donen feina a menys treballadors. L’aplicació de noves tecnologies al procés de la producció ha fet necessària una mà d’obra cada vegada més qualificada.

Actualment, es localitzen a la perifèria urbana i en espais rurals ben comunicats. En general, les fàbriques es concentren als polígons industrials i als parcs tecnològics i empresarials.

 

La indústria en els països subdesenvolupats

La majoria dels països subdesenvolupats tenen poca industria, n’hi ha que s’industrialitzen ràpidament gràcies a la deslocalització de les fabriques dels països rics. Els llocs de treball en el sector secundari augmenten.

El desenvolupament industrial i l’ocupació de molts dels seus habitants depenen de les multinacionals del seu territori. Als països subdesenvolupats, l’activitat industrial es concentra a les grans ciutats, i si les ciutats tenen costa, als ports.

Apareixen situacions d’explotació laboral i el desenvolupament de l’economia submergida.

Buscar en el sitio

Contacto

L'economia en el nostre món
Crea una página web gratis Webnode